Безплатна консултация Запазете час за консултация Запазете безплатен час, сега!

  Желата дата за консултация

  Статия за “Български предприемач”

  Какво НЕ означава „БРОКЕР“?

  Когато кажем „БРОКЕР“ в контекста на посредническа агенция за недвижими имоти, първо това не е продавач на недвижими имоти, не е човекът, който взема решението за сделката, не е юридически или финансов консултант, нито спекулант, екскурзовод, дизайнер, конструктор или счетоводител и да, БРОКЕРЪТ не е комисионер. Също така не всеки е подходящ за тази дейност. Ако си броиш часовете за работа, ако не обичаш да се срещаш с много и различни хора, то бизнесът с недвижими имоти не е за теб.

  Защо не искат или какво си мислят хората за брокерите?

  Обикновено хората не искат или отказват нещо, когато нямат достатъчно информация. През годините съм се убедила, че много малко се знае в България, какво всъщност е брокер на недвижими имоти. Първата асоциация е, че брокерите са едни комисионери, които надуват цените на недвижимите имоти и които са излишни. Като че ли всеки може да върши тази работа, без никаква подготовка. Това е така, защото първо ролята на брокера е да информира клиентите, с какво ще помогне, какви услуги ще извърши и каква ще е ползата за клиента. Все едно да имате нужда от лечение. Какво ще направите? Ще се обърнете към лекар, специалист, който знае, как да постави диагноза. Здравето и живота ви са важни и се доверявате на специалист. Също толкова важен е и брокера, когато става въпрос за сделка с вашата собственост. Ще възложите ли най-голямото си богатство на некомпетентен и неопитен консултант? Да консултант, защото брокерите се занимават с консултантски услуги. Те са обучени, как да следят пазарните тенденции, работят с анализи, те са и хора с големи сърца, знаят как да проучат нуждите на клиентите, за да предложат решение на проблем. Брокерът не определя продажната цена. Той анализира данните и предлага информация, така че клиентът да вземе най-доброто решение за продажбата на своята собственост. Истинският брокер е лидер, мениджър, който управлява процеса по продажба на недвижим имот и помага на клиентите да сключат успешна сделка. Той работи със специалисти по кредитиране, юристи по вещно право, счетоводители и други. Истинският брокер е преди всичко доверен и сигурен партньор. Спомням си за един такъв брокер, който срещнах в голф комплекс в Кипър. Тази брокерска агенция беше най-важната институция за тамошната общност. Собствениците на имотите се обръщаха за помощ към нея по всякакви въпроси. Това не би ви учудило, ако се бяхте запознали със собственика на агенцията – готов да помага, отлично организиран, точен, сърцат и усмихнат, казваше – „Аз съм тук кмета!“.

  Как се става истински брокер?

  Първо е важно да си зададем въпроса дали тази дейност е подходяща за мен? Да изпитваш удовлетворение от ежедневната работа, да си истински увлечен от професионалните си занимания, зарежда мотора на личната ти мотивация. Да си активен, уверено да преминаваш през трудностите, да управляваш безпорядъка, който неизбежно се появява. Независимо, че това е един от най-печелившите бизнеси в цял свят, инвестираш основно в своята експертна подготовка. Дали си избрал тази сфера на дейност не само по финансови причини? Това е чудесен барометър, който измерва степента на твоето увлечение. Да започнеш бизнес с недвижими имоти е трудно решение, особено ако не познаваш проучваната дейност. Важно е да имаш опитен ментор за пример. Създаването на бизнес модел не е достатъчно. Нужно е да си зададете много въпроси. Предвиден ли е първоначален план? Дали това ще доведе до успешен резултат не само в пилотния проект, но и в дългосрочен план? Въвеждането на работещ модел е решението. Нужен е правилен партньор. Партньор като нас, с над 50 години международен опит като ERA, помогнал за създаването на най-голямата мрежа от независими брокери и успешни компании в България, със сигурност може да въведе всеки в тази дейност с огромно желание.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *